Hele administrasjonen i Transportarbeiderforbundet bli røykfrie

Røykesluttkurs – Helse – Dagbladet.no (Original artikkel): SUNNERE LIV: Helsejournalistene Merete Holger Storli (f.v.), Grethe Rønningen, Anlaug Sanderød og Bjørg Engdahl forteller hvordan de gikk fra å røyke daglig i årevis, til å ha vært røykfrie i 20 år. Egil Nordlien HM Foto.

Her er andre artikkel fra dag blade: Rykeslutt-kurs-og-hjelpemilder-Dagbladet-OL-alle-er-rykfri-Oslo

I 1973 var 51 prosent av alle norske menn og 32 prosent av norske kvinner dagligrøykere. Blant mannfolk mellom 35 og 64 år røyket nesten 60 prosent daglig, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Bare 60 prosent? Når jeg ser for meg gubbene fra oppveksten på mitt hjemsted, vesle Brønnøysund på 80-tallet, så røyket de alle og én. Fiskere, snekkere, bønder, butikkansatte – de hadde alltid en ferdig rullet, eventuelt halvrøykt sneip, øverst i rullings-posen. Nå er de vekke.

Andel røykere er halvert Fra 1973 til årtusenskiftet stumpen halvparten av karene i dette landet røyken for godt.

Rundt årene 1999-2002 var det like mange menn og kvinner som røyket, i overkant av 30 prosent. Nå er tallet halvert. Antall nordmenn som røyker daglig har gått ned fra 29 til 16 prosent de siste ti årene. Nedgangen gjelder alle aldersgrupper og begge kjønn. I 2012 var det kun 7 prosent i aldersgruppen 16-24 som røyket daglig.

Andelen av-og-til-røykere er 11 prosent blant menn og 10 prosent blant kvinner.

– Dette var før de fleste metoder kom på markedet. Jeg prøvde først å bare røyke når det var alkohol med i bildet, og endte opp med å lage hver dag til en fest. Så prøvde jeg å bare røyke om sommeren, og endte med å strekke sommeren fram til jul. Deretter prøvde jeg å kutte sakte ned, det holdt fram til første fyllekule, sier Storli.

Nedtrapping, nikotintyggegummi, Allen Carr-boka, slutta.no, nikotinplaster og elsigaretter: Slik sluttet brukerne på Doktor Online å røyke.

Urter og sjikanerte pizzabud Grethe Rønningen gikk også på kurs, med stor suksess.

– Jeg fikk sjansen til å bli med på et røykestoppkurs hos Dr. Kimo i Oslo. Dette høres kanskje litt mystisk ut, men det var altså en kombinasjon av kinesiske urter, mentale knep og støtte fra en gruppe hvor vi var i alt 14 røykere, forteller Rønningen.

Alle fortalte om sitt forhold til røyking, om motivasjon og så videre.

– Og så fikk vi kinesiske urter til å inhalere gjennom nesa. Neste dag skulle vi halvere antall sigaretter vi hadde oppgitt som normalt. Vi fikk beskjed om at dette var siste dag som røykere, og vi kunne røyke til midnatt. Det gjorde jeg! Vi fortsatte med gruppesamtaler og urter, først ukentlig så månedlig. Noen sliter psykisk, andre blir lett sinte – slik som meg. Jeg klikker i vinkel, kjefter blant annet på pizzabud som ikke finner adressen min og griner for den minste lille ting. Går opp i vekt.

Best å slutte sammen med andre Røykesluttveileder Ingrid Holsæthers erfaring er at det ikke finnes noe generelt opplegg som fungerer for alle som ønsker å slutte.

– Det er bevist at det som fungerer best for de fleste, er når man kan dele erfaringer og råd og lære av andre som vil slutte, sier Holsæther, som er utdannet sykepleier.

Bli kjent med eget røykemønster På røykesluttkursene hun holder gjennom Frisklivsentralen i Eidskog, møtes alt fra 8 til 18 røykere.

Nylig var det kursavslutning for en gruppe der alle hadde nådd sine mål, enten det var å bli helt røykfrie eller å røyke mindre enn før.

Kurven
Du har ingen produkter i handlekurven.