Hemmelighetene bak programmet suksess er tredelte:

Effektiv røykekutt med dr. Kimo

NyttiUke Ålesund PDF oginal artikkel Dr. Kimo-klinikken har hatt svært stort suksess Slutt å røyke suksessprogrammetmed sitt røykeslutt program. Hemmelighetene bak programmet er tredelte: Urter bidrar til å dempe abstinenser og søt-hunger, endring av tankegang (kognitiv terapi) hjelper til å holde rett fokus, og balansert kosthold og trening bidrar til at vekten ikke øker.
Dr. Kimo Karkash er spesialist i vestlig lungemedisin, men har også en femårig utdanning i tradisjonell kinesisk medisin, forteller han. Han utdannet seg i Shanghai, Kinas største by og verdens største havneby, og lærte seg kinesisk mens han studerte. I 1983 begynte han å forske på avhengigheter, først og fremst nikotinavhengighet:
– Professoren min fra den gang døde i fjor, og nå er jeg den eneste som benytter de teknikkene vi kom fram til den gangen, hevder dr. Kimo.
Var selv storrøyker
Han forteller at han selv var storrøyker da han begynte forskingen. Flere ganger forsøkte han å slutte, og klarte å legge vekk røyken i én måned, to måneder og et halvt år. Men hver gang endte det med en sprekk. Først seks år etter han begynte forskingen, i 1989, klarte han å legge røyken helt vekk.
– Mine egne, mislykkede forsøk på å slutte, lærte meg svært mye, sier han. – Det aller viktigste er at man aldri må tro at man er trygg, at man kan ta en røyk og så fortsett å være ikke-røyker. Den ene røyken blir til en røyk til og en til, og så blir det litt festrøyking og så er man røyker igjen. Derfor må man innstille seg på at man aldri mer skal smake en eneste røyk, presiserer han.
Tredelt program
Dr. Kimo forklarer at røykeavhengigheten kan deles i tre: Den fysiologiske avhengigheten, vanene og det sosiale presset. Derfor må et program for å slutte å røyke, angripe alle disse tre delene. For å dempe nikotinabstinensen og røyke-suget bruker han en blanding av tradisjonelle kinesiske urter, som man lukter på. Man kan i tillegg ta dem som dråper, dersom røyke-suget er ekstra sterkt. Urtene har ingen bivirkninger, og er selvsagt godkjente, påpeker dr. Kimo. De inneholder heller ikke nikotin eller nikton-lignende stoffer. Andre urter bidrar til å dempe søt-hunger og stabilisere stoffskiftet, slik at man ikke går opp i vekt etter at man har kuttet røyken.
Kostholdprogram
Det andre elementet i Dr. Kimo-klinikkens røykeslutt-program dreier seg om kognitiv terapi. Det vil si at man lærer å tenke og forholde seg annerledes til seg selv, omgivelsene og det som skjer rundt en og med en. Til sist kommer et kostholds-program (slankeprogram) og treningsprogram, som blir individuelt tilpasset.
– Kostholds-programmet er viktig for å stabilisere kroppen. For mat er ikke bare mat: Det er medisiner, som påvirker kroppen. Med riktig kosthold føler man seg bedre, man får bedre søvn og mer energi, påpeker dr Kimo.
Ifølge dr. Kimo er kostholds-programmet også velegnet for ikke-røykere som vil slanke seg, men han tilbyr det bare til røykere fordi det er problemene rundt røyking som opptar ham:
– Dersom jeg bare skulle tenke kommersielt, kunne jeg hatt et eget slankeprogram. Men det er jeg ikke interessert i, sier han.
26 behandlinger
Røykesluttpakken til Dr. Kimo-klinikken består av til sammen 26 behandlinger over et halvt år. 12 av dem foregår sammen med kursleder. Her konsentrerer man seg mye om mentale teknikker og de ulike fasene i røykeavvenningen. I tillegg får deltakerne puste inn urte-preparater som får dem til å miste lysten på røyk. De 14 siste behandlingene er egen-behandlinger der man gjør mentale øvelser og bruker urte-preparatene.
Deltakerne har adgang til telefonstøtte 24 timer i døgnet, i tillegg til at de får jevnlige mail om hvordan de skal forholde seg til de ulike fasene i røykeavvenningen, og de har tilgang på råd og informasjon via Internett.
Selve røykeslutten skjer ganske brått og brutalt: Første dag halveres tallet på røyk, neste dag halveres det en gang til og tredje dag kutter man helt ut, uansett hvor mye man har røykt før.
– Faktisk er det ofte lettere for en storrøyker å slutte. Avhengigheten er like stor uansett hvor mye man røyker, men storrøykere er ofte mer motivert, hevder dr. Kimo.
Norsk kone
Dr. Kimo Karkash kom til Norge i 1989, etter å ha truffet en norsk kvinne mens han forsket i Shanghai. I Norge startet han Dr. Kimo-klinikken, som til å begynne med tilbød akupunktur og annen tradisjonell medisin. Han merket fort at oppmerksomheten rundt farene ved røyking var betydelig større i Norge enn i Kina. Dr. Kimo begynte derfor med et røykeavvenningskurs basert på den forskningen han hadde gjort tidligere, og etter hvert tok dette mer og mer av tiden hans.
På begynnelsen av 90-tallet arbeidet han en del for World Health Organization, men siden 1995 har han drevet røykeavvenning på heltid.
Åtte av ti slutter
Ifølge dr. Kimo selv har 17 000 røykere vært med på kursene hans, og av disse har 80 prosent (ca. 13 500) sluttet å røyke. I Oslo har suksessraten vært enda større: Her har 86 prosent av kursdeltakerne sluttet. Denne forskjellen tror dr. Kimo først og fremst skyldes nærheten til selve klinikken.
Siden det til når bare har vært dr. Kimo selv som har holdt røykeavvenningskursene, har de vært relativt lite tilgjengelig utenfor Oslo. Nå er han derimot i ferd med å lære opp flere kursholdere rundt i landet, deriblant i Ålesund, slik at flere kan få mulighet til å kutte røyken med hans metoder. Dr. Kimo-klinikken tilbyr også selvhjelpspakker til dem som ikke har mulighet til å være med på kursene.
Kurven
Du har ingen produkter i handlekurven.