Røykeslutt med Dr. Kimo naturmedisin

Oreginal artical

Medium Blade – PDF (Original artikkel)

Røykeslutt med naturmedisiner og urter!

Stump røyken på 3 dager med urter

Tobakksrøyk inneholder over 4000 kjemiske stoffer. De fleste av disse er helseskadelige, og om lag 40 av dem er kreftframkallende.

Hvert år prøver tusenvis av nordmenn å slutte å røyke. Mange av disse klarer kun å være røykfri en uke eller to. Dr. Kimos røykesluttkonsept er et av de mest lovende. Les om hvordan det gikk med Mediums medarbeider som brukte urter for å slutte å røyke!

– Røyk så mye du klarer denne uken, sa Dr. Kimo Karash. Og mente det. Beskjeden var noe overraskende for en som hadde bestemt seg for å krølle sammen røykpakka en gang for alle, men jeg fulgte instruksen. I en uke røykte jeg med begge hendene. Den syvende dagen var jeg så lei av røyk at jeg knapt orket å suge i meg sigarett nummer 40 like før midnatt. Det var en ubeskrivelig lettelse da mandagen endelig kom og jeg skulle begynne min nye og røykfrie tilværelse. Datoen var 16.oktober 2006.

Normalt trapper røykere ned uken før de stumper sneipen for godt. Hos Dr. Kimo er det omvendt. Her får du beskjed om å røyke til du blir grønn i ansiktet. Dessuten starter sluttprosessen på en mandag, og det er også mot alle vedtatte regler og prosedyrer for å slutte.

Jeg hadde skrevet opp mange gode grunner for å slutte å røyke. Økonomi, helse, dumskap, latskap (fordi jeg ikke hadde sluttet tidligere), litt skremt av KOLS-kampanjen, samt at jeg rett og slett var gått lei av å være en slave av sigarettene. Rekkefølgen er uvesentlig.

Jeg har allerede prøvd hypnose og akupunktur – og derfor brukte jeg tid å på å finne ut hvilke alternative muligheter som fantes. Det var da jeg bokstavelig talt snublet i den kortvokste legen Kimo Karkash fra Palestina på en messe med noe som minnet mer om et stort sigarskrinn enn en antirøykekasse stappfull av remedier til hjelp for nikotinslaver. Jeg ville slutte å forgifte kroppen. Kimo ville hjelpe meg til å hjelpe meg selv.

Et par uker senere fikk jeg «trylleskrinet» som jeg hadde bestilt og fått tilsendt i posten. Dr. Kimo tilbyr både kurs og «gjør-det-selv-pakke». Sistnevnte løsning passet meg best. Men overlatt til meg selv ble jeg ikke. Jeg fikk min egen «støttekontakt» som jeg skulle ringe til på bestemte datoer eller når jeg måtte føle for det. Underveis har Kimo flere ganger ringt og omsorgsfullt spurt om det går bra og forklart om eventuelle reaksjoner som kan komme som rene bakholdsangrep.

Nedtellingen

Siden jeg røykte 40 sigaretter mandag 12. oktober, skulle jeg halvere antallet dagen etter. Det vil si 20 – for de fleste en normal dagsdose. Det hørtes trygt ut da jeg våknet, men før jeg fikk morgensuget, måtte jeg sette inn en propp i hvert nesebor og puste inn en urteblanding i 45 minutter. Deretter skulle jeg ta tre såkalte nesetrekk av klinikkens egen urterøyk til det svei i bakhodet, for så å vente i to timer før første røyken, men uten den vante kaffetåren… Røyken smakte ikke særlig godt når sant skal sies. Etter hvert måltid måtte jeg vente i en halv time før jeg kunne røyke etter å ha sprayet tungen med noe som fikk røyken til å smake pyton. Og jeg måtte røyke 20 sigaretter denne dagen… Dag to og tre: Samme prosedyre med nesepropper og «neserøyking», men begge dagene halverte jeg antall sigaretter.

Endelig røykfri

Dag fire var den første røykfrie dagen. Av en eller annen merkelig grunn var lysten på røyk borte. Det føltes som om jeg hadde «glemt» at jeg noensinne hadde røykt. Jeg ble derimot minnet på det da min bedre halvdel fyrte opp en sigarett på verandaen. Røyken som sivet inn i stuen luktet så vondt at jeg ble kvalm.

Dag fire, fem og seks gikk med til å styre med nesepropper og neserøyking til faste tider, gjøre meg kjent med alle krisemulighetene om jeg skulle bli overmannet av røyksug. Parallelt med behandlingene fulgte tre kvelder med utrensningste, røtter jeg skulle tygge forsiktig på, og en slags inhalatorpenn jeg kunne bruke når krisen kom. Friskmedisinflasken kunne jeg ty til om jeg fikk et uimotståelig og krampaktig sug. Skrinet inneholdt all verdens krisehjelp, men jeg trengte det ikke. Det eneste jeg brukte var neseproppene og «neserøyken» som måtte brukes på bestemte dager. Alt i alt var det 20 behandlinger hjemme fordelt på to måneder. Da var det å ta skrittet ut i verden med følgende valg: fortsette å være røykfri eller anse det som et fornuftsmessig avbrekk for en periode. For undertegnede var det ikke et valg. Jeg hadde ikke lenger lyst på røyk, så hvorfor tvinge det i seg? Ikke engang på julebordet med champagneglasset i hånden fristet røyken. Heller ikke i situasjoner hvor røyken i mange år hadde vært en fast følgesvenn merket jeg savnet.

 

Uten abstinenser

Foruten alle urtene, jukserøykene, pinnene og masse andre merkverdige aktiviteter, følger det med et omfattende instruksjonshefte. I denne kan du lese hva som venter deg av psykiske kriser, oppturer og nedturer fra dag til dag, hva som fysisk skjer i kroppen, pusteteknikker, avspenningsøvelser og andre motiverende tips og råd. På hver side står det: Nei til et eneste drag! Faller du likevel for fristelsen, har du ikke falt 10 meter i bakken, men cirka 50.

Det mest overraskende var at abstinensene uteble som jeg har fått ved tidligere forsøk på røykeslutt, som sug, hetetokter, raserianfall, gråt, ukontrollert søthunger, nattevandring og lettere forvirring/konsentrasjonsproblemer. Det skyldes urtene som gjennom blodprøver beviselig fjerner nikotinet fra kroppen før du nesten får sukk for deg. Etter to uker har urteremediene renset opptil 80 prosent av nikotinen ut av kroppen! For min del betydde dette en forsterket luktesans som vred seg i smerte så fort jeg kjente røyklukt. Ikke fordi jeg savnet røyk, men fordi jeg avskydde den.

 

Så kom krisene

Etter to måneder uten røyk og en solid champagneskål etter en bytur hvor jeg hadde shoppet opp alle «røykepengene» jeg hadde spart – rundt regnet 3920 kroner – følte jeg meg nesten som en verdensmester. Fram til nå hadde det vært rene sjarmøretappen, men lite visste jeg om hva som ventet meg… For nå kom de store prøvelsene. For meg. Andre føler det muligens som om de har kommet fra helvete og rett inn i himmelen. Røykeavvenning er høyst individuelt, men med Dr. Kimo er sjansen for å forbli røykfri etter et år er meget stor.

I løpet av seks uker etter at jeg resolutt stumpet sneipen i askebegeret, kom den første krisen. Den såkalte «savnkrisen». Da satt jeg meg rett ned og gråt så det sprutet i veggen på soverommet. Jeg var utrøstelig. Min «venn» siden jeg fylte 27 år var borte, og denne oppdagelsen var både brå og ubehagelig, men ikke verre enn at jeg klarte å komme over kneika med «nødhjelpsmedisinen» som uten knussel fjerner røyksuget i 48 timer.

Etter to og en halv måned meldte krise nummer to seg – «identitetskrisen». Ekkel den også fordi jeg ble stilt overfor tanker som «skal jeg aldri mer kunne kose meg med en røyk?» Det virket jo helt usannsynlig aldri mer å kunne tillate seg en liten velfortjent røyk etter en arbeidsøkt eller et utsøkt måltid. Igjen måtte jeg sprette nødhjelpsmedisinen. Identitetskrisen varte et par dager.

Så kom separasjonskrisen – nøyaktig tre måneder etter at jeg hadde tatt mitt siste trekk. Den var tøff. Nå var det virkelig farvel til røyken. Hvis det nå var det jeg ville. Tankene spant seg helt fast, og jeg måtte «sniffe» på nødmedisinen igjen. Det hjalp. Det klarnet i toppen og jeg var helt klar på at var det noe som var sikkert, så var det at jeg var ferdig med røyken! Jeg visste at dersom jeg overvant separasjonskrisen, var seieren i havn. Jeg hadde vunnet over røyken. Etter seks måneder var jeg sikker i min sak.

Lev som før

Man slutter ikke «bare» å røyke med Dr. Kimo. Man begynner et nytt og bedre liv på mange måter, som bedre kosthold, dagsrutiner, lett mosjon – du får faktisk lyst til å gå turer – du blir bevisst hva blodsukkerstigning/fall innebærer, og du lærer ulike teknikker som kan brukes i helt andre settinger enn kun ved røykeavvenning.

Noe av det jeg og omgivelsene synes er helt topp, er at jeg konsekvent har gått ut sammen med kollegaene i røykepausen. Ikke for å tilsnike meg noen saftige «røyksignaler,» men fordi man ikke trenger å melde seg ut fordi man slutter å røyke. Desto mer du er oppsatt på å distansere deg fra de sosiale røykerne, desto mer oppleves røykeavvenningen som en straff. Dermed kan du komme i opposisjon til deg selv, noe som nærmest kan få deg til å begynne å røyke igjen i ren trass. Ja, jeg har sluttet å røyke. Jeg har ikke bare tatt en røykepause. Ikke denne gangen.

Har fått tusenvis til å stumpe røyken

Dr. Kimo Karkash kommer opprinnelig fra Jerusalem og vet hva det vil si å være en storrøyker. Til Medium forteller han at han begynte å røyke allerede som 13-åring. Da han var 17, var forbruket ca 40 sigaretter om dagen.

– Jeg vet alt om hvordan det er å være en slave av røyken og hvor vanskelig det er å slutte, innrømmer Kimo som studerte naturmedisin i Damaskus. I 1980 reiste han til Kina for å ta sin medisinske utdannelse. Tre år senere deltok han i den første forskningsgruppen som forsket på nikotin i Shanghai hvor han tok medisinsk embetseksamen ved Shanghai First Medical University.

– Jeg er utdannet lungespesialist, og fikk raskt interesse for nikotinavhengighet som var årsaken til mye død og elendighet på sykehuset jeg arbeidet ved. Naturmedisin er like anerkjent som skolemedisin på sykehusene i Kina. Det gjorde at Kimo ønsket å forske på en rekke planter som ifølge kinesisk medisin skulle være effektivt mot nikotinavhengighet. Forskningen ledet fram til et konsept som inneholder urter som raskt reduserer røykebehovet, renser kroppen for nikotin med hele 80 prosent i løpet av to uker, samt stabiliserer både de psykiske og fysiske reaksjonene storrøykere får etter å ha stumpet røyken.

Da Kimo traff en norsk kvinne i Kina som han giftet seg med, flyttet de til Oslo hvor han startet Kimo-klinikken i 1991. Siden har han hjulpet tusenvis av nordmenn med å parkere røyken. Blant annet er en rekke norske bedrifter kurert for nikotin. Statistikken som Kimo har ført opp gjennom årene, viser at ni av ti er røykfrie etter et halvt år. En del eksrøykere har behov for ekstra oppfølging utover selve kurset for å hindre tilbakefall.

– Røykeslutt er et komplisert og sammensatt problem. Det gjelder ikke bare sigaretter og nikotin, men hele livsstilen. Uten en mangfoldig behandling, er det dessverre ikke stort håp om å få et røykfritt samfunn. Å motivere røykere til å slutte uten å vise dem hva en røykeslutt innebærer, er det samme som å dytte et barn ut på dypt vann uten å lære det å svømme. En slik situasjon resulterer bare i skuffelse, nederlag og redsel, og kan være et negativt signal til andre som ønsker å slutte. Det er dette som har blitt konsekvensen av en rekke statlige antirøyke-kampanjer, sier Kimo bryskt.

– Du kan ikke motivere noen som ligger nede ved å sparke dem til å stå på beina igjen. Røykere trenger en utstrakt hånd, forståelse, råd og effektive hjelpemidler. Statlige kampanjer har fungert for å rette søkelyset på problemet. Men de har dessverre ikke kommet med så mange effektive løsninger. Det mangler informasjon om seriøse og utprøvde metoder. Mangelen på metoder som kombinerer effektive hjelpemidler er hovedgrunnen til at mange fortsatt røyker, og til at mange som prøver å slutte får tilbakefall, sier Kimo.

De fleste som prøver å slutte å røyke på egenhånd, klarer det bare i kort tid. Rundt 93 prosent begynner igjen i løpet av en til tre måneder, ifølge tall fra verdens helseorganisasjon (WHO). Årsaken er ikke manglende motivasjon. Det er heller ikke spørsmål om sterk eller svak vilje. Så hva er årsaken da?

Mangler kunnskap

– Det er først og fremst at folk mangler kunnskap om hva en røykeslutt innebærer. Deretter er det kunnskap om effektiv behandling med virkningsfulle hjelpemidler. Det ville være meningsløst og urettferdig å påstå at 93 prosent av dem som prøver å stumpe røyken har svak vilje eller svak karakter. Det er heller ikke riktig å si at folk flest vet lite om hva røyk og nikotin gjør med kroppen. Problemet med de statlige røykekampanjene er at de i stor grad mangler forståelse for hva røykslutt krever og hva en eksrøyker går gjennom etter en røykeslutt. Dette gjelder symptomer som dukker opp, når de dukker opp, hvor sterke de er, hvor lang tid det tar, hvordan man kan beherske dem, hvilke hjelpmidler man trenger, og så videre. Det er dette som er problemet, og det er det som er årsaken til at mange som prøver å slutte får tilbakefall, sier Kimo med en alvorlig mine.

Etter at man har sluttet å røyke, er det en lang periode med flere faser som man reagerer forskjellig på. Noen er virkelige, andre er illusjoner. Det veksler mellom optimisme og pessimisme, trygghet og frykt, glede og tristhet. Man opplever spenning og uro, stolthet og fristelser. Motivasjonen utsettes for de verste stormkast. Noen dager er man på topp bare for å gå i dørken noen timer senere. Nikotinen og gamle vaner har mange farlige fallgruver, og det er ofte bare snakk om tid før man mister kontrollen. Jo lengre tid det går uten røyk, jo tryggere føler eksrøykeren seg på at han kan ta en sigarett «nå og da» uten å få tilbakefall. Dette er nikotinens triks for å få «kundene» tilbake. Det kan ingen endre på, men det er noe som eksrøykere må akseptere.

– Derfor er det så viktig at eksrøykeren kan møte angrepet på en riktig måte med en riktig metode og gode hjelpemidler. For oss er svaret at røyksluttprosessen ikke er et spørsmål om sterk eller svak vilje eller om motivasjon, men rett og slett et praktisk problem som trenger praktiske løsninger, forklarer Kimo.

Ved å bruke forskjellige urtepreparater, kan eksrøykeren takle fristelsene når de dukker opp. Som for eksempel gi eksrøykeren følelsen av at en har røykt flere sigaretter, men uten å ha tatt et eneste drag. På denne måten kan eksrøykeren kjempe effektivt mot fristelsene og dermed sikre seg en røykfri tilværelse for alltid.

Lev som vanlig

– Jeg er veldig bevisst på at eksrøykere skal leve som før. Å slutte å røyke er ikke synonymt med å slutte å leve. Er du vant til å gå på bar, ja så fortsett med det. Er du vant til å omgås røykere – så fortsett med det. Du må ikke bryte gamle vaner som å drikke alkohol eller kaffe. Livet skal ganske enkelt fortsette som før – men uten nikotin, sier Kimo, som med sitt konsept har fått internasjonal oppmerksomhet. Han har også fått stipend fra Norges Forskningsråd og kinesiske helsemyndigheter for å forske videre på avhengighet, spesielt narkotikaavhengighet. Forskningen foregikk i Kina, og resulterte i betydelige endringer i metoden for røykeavvenning. Dr. Kimo utviklet to meget lovende konsepter.

Det ene konseptet gjelder nikotinavhengighet og bruk av snus. Dette ble ferdig utprøvd i 2004. Det andre gjaldt narkotikaproblemer og er fortsatt til klinisk testing. De ulike komponentene og naturmedisinene er blitt grundig testet. De inneholder ingen vanedannende stoffer, og har heller ingen bivirkninger.

Kurven
Du har ingen produkter i handlekurven.