Nikotinfri med toppform. Dessuten sparer jeg mye penger.

Vårt land – PDF (Original artikkel)

En gruppe mennesker, menn og kvinner i alle aldre, sitter rundt et bord. Alle har hvite illeluktende vatt dotter i nesa. Stanken av råtne egg sprer seg i det lille, lyse lokalet. Lukten kommer fra kinesiske urter som vattdottene er dynket med. Vårt Blad er tilskuer til et litt annerledes røykeavvenningskurs.

Jan Johansson (49), storrøyker av rundt 40 sigaretter pr. dag i 38 år, har fattet sitt livs store beslutning.

Den vanskelige reisen mot en røykfri tilværelse har begynt. Han skal stumpe sin faste og kjære følgesvenn en gang for alle. På mange måter har den vært en perfekt livsledsager; den har alltid vært der når han har trengt den, den har roet ham ned når han var stresset og den har vært en god venn i selskapslivet. Likevel, han innser at kjærlighets forholdet sliter mer enn det bygger opp; røykeloven, mobbing fra omgivelsene som klager over dårlig ånde og vond lukt samt en kondisjon som kunne vært bedre, var utslagsgivende. Nå sitter han med vattdotter i nesa og små nåler i ørene og håper at nikotintrangen skal bli redusert. Sammen med åtte andre har han meldt seg på et kurs arrangert av Dr. Kimo-klinikken i Oslo.

Kurslederen er daglig leder av senteret dr. Kimo Karkash (58). Han har personlig erfaring med hvor vanskelig det er å slutte å røyke. Han var storrøyker selv i 17 år. Røyken fra 30-35 sigaretter forsvant daglig ned i lungene hans. Nå hjelper han andre med å bli kvitt lasten.

Den første del av kurset foregår intensivt over fem dager, med en time hver dag. Første kurskveld får deltakerne tre små nåler festet i hvert øre. Nålene, som forsegles med en liten hvit plastbit, skal sitte i en uke. Det er meningen at disse skal roe ned nervesystemet, stimulere til dypere pust, samt tørke ut munnhulen slik at behovet for vann blir sterkere enn behovet for nikotin. Urtene skal gi aversjon mot røyken. Andre del av kurset strekker seg over tre måneder. Da møtes deltakerne en gang i uken. De får noen kinesiske urter med seg hjem som skal hjelpe dem når trangen etter nikotinen blir for sterk. Totalt 37 ulike urter brukes i behandlingen. Skulle «den onde lyst» likevel melde seg, kan man ringe til «urtelegen».

Kurset virker. Etter tre måneder er 90 prosent av deltakerne røykfrie. Og etter bare fem dager uten røyk, er lunge kapasiteten forbedret 15 prosent. Dette merker man bl.a. gjennom bedre kondisjon, forklarer dr. Kimo. Han har selv utviklet programmet gjennom flere år og opplegget vant gullmedalje i Brussels verdensomspennende oppfinnerkonkurranse i 2011.

Selv har dr. Kimo bakgrunn som tradisjonell, vestlig utdannet skolemedisiner. Han er født i Jerusalem, og har ti års studier i Kina bak seg. Sammen med sin norske kone har han slått rot her I landet.

Vektøkning og irritabilitet
Den kurskvelden vi er til stede snakker han om flimmerhårene i nese og luftveissystemet. Flimmerhårenes oppgave er å vifte bort uhumskheter som er på vei til lungene. Når man røyker, vil tjæren i røyken klistre flimmerhårene sammen og hindre disse i å utføre den oppgaven de skal. Resultatet blir at all forurensning og tjære kommer rett ned i lungene. Her kleber det seg fast og blir til et svart belegg i lungeblærene. Deltakerne grøsser med tanke på sine inn-røkte, svarte lunger.  Dr. Kimo tar også opp ubehaget kursdeltakerne har etter fire kursdager. De fleste var enige om at det verste var irritabiliteten og den manglende konsentrasjonsevnen. Det har vært to «rote-dager» på jobben. Jeg har manglet enhver form for konsentrasjon. Dessuten føler jeg meg trett og uopplagt, klager Jan Johansson. Hans erfaring deles av de fleste. Helt normalt, beroliger dr.Kimo. Han forteller at hos en storrøyker går konsentrasjonen som en berg- og dalbane, alt etter som man tenner en røyk eller ikke. Det er en stor omstilling å lære å konsentrere seg uten bruk av sigaretter. En del av deltakerne er redde for å gå opp i vekt når de slutter å røyke. Igjen beroligende svar: En eventuell vektøkning vil ikke vare, dere vil l fort gå tilbake til normalvekt igjen, forklarer dr. Kimo.

Sparer 50.000 årlig

Jeg er topp motivert for å slutte å røyke. Jeg kan ikke lenger i regne med at helsa vil være like 3 god som den hittil har vært, trass i at jeg har vært storrøyker. Dessuten har jeg regnet ut at jeg sparer rundt 50.000 kroner årlig på å slutte å røyke. Det betyr at jeg skal tjene omtrent 60.000 kroner for å være i stand til å kjøpe røyken, sier Jan Johansson som drømmer om hvordan de innsparte pengene skal brukes.

Kurset koster meg 5900 kroner. Derfor ville det være både dyrt og dumt å begynne å røyke igjen, Det ville jo være det i samme som å kaste pengene ut av vinduet. Han forteller at han allerede i andre dagen ikke røykte mer enn ni sigaretter, mot et normalt forbruk på 40. Etter fire dager kuttet han røyken helt ut. Det le har vært litt vanskelig, fordi jeg har følt meg rastløs og irritabel. Men jeg er likevel forbauset et over hvor lett det har vært å slutte. Røyksuget er ikke så stort som jeg hadde trodd. Og jeg kommer ikke til å begynne å røyke igjen det har jeg bestemt meg for. Aldri mer røyking på meg! avslutter Jan Johansson på sin tredje røykfrie dag. Han har stor tro på at akupunktur og urtene har hjulpet ham, til å kutte ut sin trofaste følgesvenn gjennom nærmere 40 år,

Røykfri etter fem måneder
Etter fem måneder nyter vår «forsøkskanin» fortsatt sin røykfrie tilværelse. Jeg føler meg i toppform og opplever smak og lukt sterkere enn før. Dessuten sparer jeg mye penger, sier en storfornøyd tidligere storrøyker.

Kurven
Du har ingen produkter i handlekurven.